Asset Based Community Development

Asset Based Community Development?!

Ofwel voor het gemak ABCD. Wat dat is? ABCD gaat er van uit dat de basis al in de wijk aanwezig is. Ga op zoek naar de “Assets” en dat kan van alles zijn; een bewoner, een kroeg, een speelplek; iets of iemand van waaruit je ontmoeting kunt uitbouwen. From what’s wrong to what’s strong! Dat klinkt zo logisch en zo simpel, toch gaat het in de praktijk meestal niet zo. Om de hele ABCD methode hier uit te leggen dat gaat me wat ver, via deze link kun heel veel te weten komen. Begin 2019 heb ik de 3 daagse training gevolgd. Daar merkte ik dat mijn aanpak al behoorlijk ABCD was; Ik initieer en genereer een project waardoor mensen elkaar leren kennen. Bewoners voeren het zelf uit en voelen zich daardoor medeverantwoordelijk. Ik zorg dat alle nodige partijen betrokken worden en dat het er komt, de bewoners doen het zelf en dat geeft ze veel voldoening en trots!

Een kast met boeken in de openbare ruimte neerzetten is nog geen werkende Openbare boekenkast. Lees hier hoe ik dat heb aangepakt!  Zo is de bewoner geen hulpvrager of klant maar mede-eigenaar!

Openbaar Beleven verzint voor elk vraagstuk een leuk project wat met en door bewoners zelf wordt uitgevoerd en wat de sociale cohesie vergroot. De projecten zorgen voor meer binding met de wijk waarin je woont en dat je andere bewoners leert kennen.

Asset Based Community Development