Beleven doen we allemaal, altijd en overal. Daar heb ik toch geen advies voor nodig?

Je zintuigen geven signalen af aan de hersenen waardoor je gedrag aangestuurd wordt. Bewust maar vooral onbewust. Als je je fijn voelt is je gedrag anders dan wanneer dat niet zo is. Je lichaamshouding en bewegingen zijn anders en de perceptie van een plek wordt als een herinnering opgeslagen. Deze herinnering beïnvloedt weer je volgende ervaringen. Je gedrag is voor ongeveer 95% onbewust en maar 5% bewust gedrag! Het kan zo logisch klinken (bewust) toch is het van heel veel factoren afhankelijk hoe mensen een plek beleven (onbewust). De Belevingsadviseur maakt van de openbare ruimte een tuin van ons samen!

En soms zet je dan toch gewoon je fiets er bij want anderen doen het ook...

Als je je prettig voelt op een plek valt dat niet direct op. Als je je ergens aan ergert, dan valt dat wèl op. Wil je blijven of weggaan? Hoe mooi een plek ook kan zijn, als het er stinkt of er is teveel geluid, het is er te donker/licht of het tocht er te hard, dan zul je hier niet lang blijven, je wil er weg.

Een heleboel factoren die niet op een ontwerptekening staan maar die wel bepalen of het een fijne plek is. Er is geen kant-en-klaar recept om een prettige plek te maken, elke plek is anders met andere gebruikers, met een ander verhaal en met een andere behoefte. En dáárom ben ik BELEVINGSADVISEUR die maatwerk maakt bij een plek en haar gebruikers!

Wil je zien hoe voorspelbaar het onbewuste gedrag van mensen is? Kijk dan deze film! Je moet er even een uurtje voor gaan zitten maar deze is zeer de moeite waard. Ook al is de film is uit 1980, het gedrag is nog steeds zeer herkenbaar. The Social Life of Small Urban Spaces uit 1980.