Denktank Elden/Arnhem

Denktank Elden,

Klik hier voor een kort filmpje over “Van wijken weten” in Elden!

In 2015 is de gemeente Arnhem gestart met een pilot van het programma “Van wijken weten”. Een nieuwe vorm van democratie: budgetten gaan naar de wijken en bewoners mogen samen beslissen over de besteding. De dorpsraad van Elden zag veel kansen voor de bewoners en het voormalige dorp. Maar hoe kom je er achter wat de bewoners nou echt willen? En hoe ga je samen zo’n budget verdelen? De Belevingsadviseur is gevraagd om mee te werken aan een passende vorm van het puntensysteem (zie tabblad “Bewoners als bestuurders). Na een informatieavond georganiseerd door gemeente Arnhem en de dorpsraad, is er een denktank samengesteld die bestaat uit ge├»nteresseerden bewoners en ondernemers. De doelstelling van de denktank bestaat uit twee delen:

  1. Formuleer meerdere voorstellen met betrekking tot vormen van inspraak voor de bewoners van Elden.
  2. Formuleer meerdere voorstellen rondom het vergroten van de betrokkenheid van de inwoners bij hun leefomgeving.

Meer informatie hierover is te vinden op de Website Elden.

Tijdens de nieuwjaarsborrel 2017 is er een experiment geweest waarbij bezoekers hun “budget” van 5 munten mochten verdelen over 4 onderwerpen. Dezelfde avond is het budget evenredig verdeeld over het aantal besteedde munten. De onderwerpen en het vrijgekomen budget worden nu door bewoners verder opgepakt.

Nieuwe democratie

Experiment muntjes verdelen, in het dorpshuis.

Nieuwe democratie

Huis aan huis flyer, uitnodiging om deel te nemen aan het experiment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klink hier voor een kort Filmpje over de muntjes tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst!

De denktank gaat verder met het onderzoeken en uitproberen van manieren om bewoners samen te laten beslissen over budgetten die verdeeld moeten worden. Bewoners kunnen bijvoorbeeld ook kiezen om bepaalde taken zelf op te pakken en zo budget uit te sparen voor een ander doel.