Best lastig, verandering… 

Om te kunnen ontwikkelen is verandering noodzakelijk. Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je er voor terug krijgt. Best spannend dus om met elkaar te beslissen wat er beter / anders kan dan dat je gewend bent. Traditioneel wordt verandering top down besloten: een bestuur bepaalt en de rest moet volgen, maar dàt werkt niet als je wilt dat anderen meedoen.

Openbaar beleven maakt er een gezamenlijk project van. Iedereen is mede-eigenaar van het proces en wordt gehoord. In eerste instantie is het een intensief proces. Als er samen knopen doorgehakt zijn dan weet je waarom er voor wat gekozen is. Iedereen heeft gelegenheid om mee te beslissen. Verandering van een structuur is niet meteen zichtbaar. Eerst wordt er door een aantal mensen  gekeken naar de reden, de wens en de uitvoering. Vervolgens worden er belanghebbenden bij betrokken. Daarna kan de uitvoering beginnen en wordt het voor iedereen zichtbaar.  Door deze aanpak is het effect op lange termijn heel duurzaam.

Afhankelijk van de situatie kunnen er door Openbaar Beleven verschillende manieren om samen te beslissen ingezet worden.

Verandering, ontwikkeling, metamorphose

Een vlinderpop ziet er vanbuiten nogal passief uit. Het eet niet en verplaatst zich niet. Met behulp van MRI-scans is te zien dat binnen een paar dagen elk onderdeel van het eerdere leven zorgvuldig uit elkaar wordt gehaald en gehergroepeerd. Slechts een paar organen van de larve overleven deze ombouw. De meeste worden helemaal nieuw.