De Tent Immerloo

De tent Immerloo, Brandenburgseplein Arnhem

In Arnhem in de wijk Malburgen/Immerloo worden 4 grote flatgebouwen totaal gerenoveerd en ze gaan van het gas af. Om de huurders van Volkshuisvesting ook comfort en plezier te geven tijdens deze grote renovatie is “De Tent” tussen de flats in geplaatst. Als coördinator van De Tent zorgde ik voor een vraaggestuurd programma, gaf bewoners ruimte voor eigen activiteiten en ik organiseerde grotere evenementen met de bewoners en een stagiaire. Hiervoor werkte ik samen met organisaties in de buurt om zo duurzame netwerken op te bouwen. De tent is nu weg, daarvoor in de plaats is er een ruimte onderin de flat vrijgemaakt “De Plint”. De bewoners hebben nu een eigen ontmoetingsruimte van waaruit ze samen activiteiten organiseren.

 

Achtergrondinformatie: in de wijk Immerloo is een hoge concentratie sociale problematiek:

67 % heeft geen werk, 64% heeft een uitkering, 53% heeft gezondheidsproblemen en 34% heeft financiële problemen.

Het overgrote deel (69%) heeft een niet-westerse achtergrond, zij komen uit 25 verschillende landen. Erg veel daarvan kampen met taalproblemen (60%) waarvan 25% helemaal geen Nederlands kan.

Kledingbeurs

Eigenlijk hadden we de Kledingbeurs bedacht voor de feestdagen zodat de bewoners met (bijna) nieuwe kleding er mooi uit zouden zien. Maar ja, vanwege de coronamaatregelen liep dat wat anders. De tent ging op slot en hebben we de Kledingbeurs verplaatst naar februari 2022. Door 2 oproepjes op Facebook in Elden te plaatsen werden de zakken vol kleding aangeboden zodat we de tent bomvol met mooie en goede kleding hadden hangen; de rekken puilden uit! De bewoners hebben er een prachtige pop-up winkel van gemaakt!

Bewoners konden ook kleding brengen waarvoor ze een muntje kregen en met dat muntje konden ze dan iets anders uitzoeken. De kleding kostte €1,- of €2,- net genoeg om je echt eigenaar te voelen.

We hadden workshops georganiseerd “pimp je kleding” met een echte modeontwerpster en “kleding bedrukken” door een kunstenares. Ook was er een kleermaker die je kleding kon repareren of vermaken. Zo kreeg veel kleding een tweede kans en hebben we veel bewoners blij kunnen maken met nieuwe kleding.

Na afloop was er nog een heleboel over wat we aan de kledingbank hebben geschonken.

Omar is een kleermaker die kan toveren met stof!

Workshop kleding pimpen voor kinderen.

Workshop kleding bedrukken.

Woensdag is soepdag!

Al meteen in de eerste week ben ik begonnen met de woensdag is soepdag! Gewoon een grote pan soep maken en om 12 uur gratis een kopje uitdelen aan iedereen die binnenkomt of buiten rond loopt. De groentes kochten we bij de Blauwe tomaat en samen gingen we snijden. Iedere week een ander recept, liefst van een bewoner. Zo hebben we Afghaanse yoghurtsoep gehad, Surinaamse kippensoep en Poolse bietensoep bijvoorbeeld. Een bewoner die in het begin riep dat ze geen soep kon maken is nu de “soep-manager” en regelt samen met een andere bewoner de wekelijkse soep, geweldig toch?!

Even informeren dat we een lekkere gezonde lunch hebben voor ze.

Welke smaak hebben we vandaag?

Koningsdag

Wat hebben we een lol gehad tijdens de Koningsdag! Samen met een stagiaire (Rijn en IJssel college; evenementenorganisatie) en het Huis voor de wijk hebben we een enorm feest neergezet! In de tent kon je muntjes verdienen met spelletjes doen en met de verdiende munten konden ze dan een prijs uitzoeken. Buiten waren er allerlei teamspelen, een kleedjesmarkt, eetkraampjes et cetera. De bewoners begeleiden ook de spellen en hebben zo veel buren leren kennen en samen lol gehad! Hopelijk wordt dit een jaarlijkse traditie!

Het was een super tof project wat ik voor Volkshuisvesting heb mogen doen! Ik heb heel veel mooie en lieve mensen leren kennen maar vooral; ze hebben elkaar leren kennen! Er zijn veel nieuwe vriendschappen uit ontstaan en bewoners zijn enorm gegroeid door af en toe uit hun comfortzone te durven komen. Community building is niet iets wat je in 8 maanden “even voor elkaar krijgt” maar er is een goede start gemaakt waar de bewoners zelf mee verder kunnen met ondersteuning van de woningbouwcorporatie en de gemeente.