Werk of woon je in een flat waar de bewoners elkaar bijna niet kennen?

Deze balkonverhalen geven een indruk van wie er in het appartement woont en het maakt ook gewoon het flatgebouw een stuk vrolijker. Iedereen heeft wel een hobby of passie. En met alle input die de bewoners geven kunnen weer leuke vervolgprojecten opgepakt worden. Het project geeft veel kennis over wie er in het gebouw wonen en het verbindt de bewoners met elkaar en hun buurt.

Een balkonverhaal geeft identiteit

Een balkonverhaal geeft identiteit

Een balkonverhaal geeft een thuisgevoel en kleur.

Waarom?

De balkons zijn erg beeldbepalend voor het gebouw en lenen zich er dan ook uitermate goed voor om het plein op te fleuren door de identiteit van de bewoners letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen. Als een bewoner nu naar de flat kijkt moet je tellen in welk “doosje” je woont. Met dit project willen we de bewoners weer trots laten zijn op hún thuis! Met de balkonverhalen gaan we het appartementegebouw een persoonlijker en sfeervol karakter geven. We willen de menselijke maat terug brengen in de wijk.

Het balkonproject is een goede en originele manier om meer over de bewoners te weten te komen en informatie op te halen vanuit een breder perspectief. De informatie kan in toekomstige projecten gebruikt worden.

Hoe?

Op de balkonverhalen komt iets waar de bewoner van houdt: een hobby of iets dierbaars, iets wat kenmerkend is voor deze bewoner. Met deze input gaat Openbaar Beleven een kunstwerk maken wat heel persoonlijk is maar wat ook een eenheid vorm met het gebouw en de andere balkonverhalen. Onderwerpen die problemen kunnen geven (bijvoorbeeld politiek, voetbalclubs of landsvlaggen) worden vermeden.

De diversiteit, kleurigheid en wisseling van de afbeeldingen samen geeft een speels en levendige beeld voor de bezoekers. Eigenlijk als een soort schilderijen voor de publieke ruimte.

Aanleiding voor meer

De balkonverhalen zijn een makkelijke aanleiding voor een gesprekje in de wandelgangen. Bijvoorbeeld “Goh, ik wist niet dat je kan flamenco dansen, ik speel Spaanse gitaarmuziek”. Of “Waarom heb je een zeilboot op je balkon gekozen?” De balkonverhalen maken het makkelijker om een gesprek aan te gaan met een andere flatbewoner. Ze krijgen een kijkje in de interesses van de andere persoon waardoor eenvoudig nieuwe verbindingen kunnen ontstaan.

Vanuit deze start kunnen makkelijk vervolgprojecten opgepakt worden. Bijvoorbeeld om een high tea voor de buurt te organiseren hoeven ze maar naar de balkonverhalen (en opgehaalde informatie die met hen gedeeld zal worden) te kijken welke bewoners er van bakken houden of misschien woont er iemand die een theeceremonie kan geven… Talenten van de bewoners komen letterlijk in beeld en zijn de handvatten voor de vervolgprojecten om ontmoetingen verder te stimuleren.