Skip to main content

Moes- & kruidentuin

Een “bloemkoolwijk” in Arnhem zuid.

De wijk Kronenburg in Arnhem is een erg stenige wijk die gebouwd is rond 1980-1990. Het is een typische ‘bloemkoolwijk’ met een singel als ontsluitingsweg waarbinnen een structuur van woonstraten zit. In deze wijk zit een groot winkelcentrum, diverse kantoren langs de singel en een kantorenpark. Omdat het vlakbij de Gelredome ligt wordt er tijdens evenementen veel in de wijk geparkeerd.

Stichting Grrroen in Kronenburg is al jaren actief bezig met diverse projecten om de wijk te vergroenen. Voor dit project is de kruising van het Schepen te Doorninckpad / Schepen te Boeckoppad gekozen. Bewoners voelen zich geen mede-eigenaar, ze zetten winkelwagens en vuilnis in de hoeken of parkeren er hun auto wat daar niet mag.
Er wonen veel mensen met een buitenlandse afkomst, er wonen weinig kinderen en de buurtbewoners hebben weinig contact met elkaar. Het verloop is groot en er is weinig betrokkenheid met de openbare ruimte.

Pluktuin

Doel van dit project: meer betrokkenheid met de leefomgeving, meer contact met buurtgenoten, wijk aantrekkelijker maken en minder verloop.
Over het algemeen ontmoeten immigranten elkaar graag in de openbare ruimte omdat in veel culturen het leven zich buiten afspeelt. In hun ogen leven Nederlanders een teruggetrokken bestaan in hun huizen. Immigranten en Nederlanders hebben gemeen dat ze graag groente en kruiden verbouwen en gebruiken voor het koken of het maken van thee. En daarom zijn we op deze plek gestart met een pluktuin.

Van ideeën tot uitwerking

Er zijn veel prachtige ideeën uitgewerkt zoals een traditionele moestuin, een kruidentuin, toepassing van een Perzisch tapijt, boombanken, regenton en informatiebordjes. Als eerste is er een maquette gemaakt om mee te doen aan de wijkprijs en om de ideeën visueel te maken voor de bewoners.

    Begeleiding

    Ik heb dit project als Stadmaker, namens Openbaar Beleven van ideefase tot en met de realisatie mogen begeleiden in opdracht van de gemeente Arnhem.

    Meer weten?
    Gewoon even bellen of mailen!
    Petra van Houdt  |  06 45600419  |  petra@openbaarbeleven.nl