Scholen
Parkeren tijdens de haal- en brengmomenten
Heel veel scholen hebben er last van: tijdens het brengen en halen van basisschoolkinderen staat de hele omgeving vol geparkeerd. Kinderen worden met de auto gehaald en gebracht i.p.v. lopend of met de fiets. En dan even snel zo dicht mogelijk bij de ingang parkeren. Ook nog niet altijd even netjes want “ach het is maar voor even”… Waarom gaan ouders niet lopend of fietsend de kinderen naar school brengen? De meest gehoorde antwoorden zijn dan: “omdat ik hierna meteen doorrij naar mijn werk”of “omdat het bij de school zo gevaarlijk is door al die auto’s”.
© Illustratie fietsersbond.nl
veilig naar school toe gaan…
Steeds meer ouders brengen hun kind met de auto naar school want de omgeving van de school is steeds gevaarlijker omdat steeds meer ouders hun kind met de auto naar school brengen….
Om te bereiken dat er meer gekozen wordt om met de fiets of lopend te komen is een brede aanpak nodig. Waarom kiezen ouders er voor om met de auto elke dag dit probleem aan te gaan? Om inzicht hierin te krijgen beginnen we met een inventarisering van de situatie vanuit alle belanghebbenden:
- Openbare weginrichting, is de fiets- looproute veilig bijvoorbeeld.
- Pleininrichting zoals bijvoorbeeld de fietsparkeervoorziening.
- Kinderen motiveren zodat ze ouders zelf vragen om met de fiets of lopend naar school te gaan.
- Ouders willen het beste voor hun kind, bewustmaken van de voordelen.
- Ervaren buurtbewoners overlast en welke rol kunnen ze spelen?
Voorbeeld uitwerking
Na de inventarisering komt er een advies voor de inrichtings- en gedragskant. Hiermee kunnen jullie zelf verder aan de slag of ik begeleid (een gedeelte van) de uitvoering. Natuurlijk kom ik graag bij jullie situatie kijken hoe de parkeeroverlast structureel verminderd kan worden. Meestal is de school en/of de gemeente mijn opdrachtgever. In dit voorbeeldproject is er samen (de scholen, peuterspeelzaal, BSO, gemeente, dorpsraad en bewoners) voor gekozen om de looproute als eerste uit te voeren. Om de betrokkenheid te vergroten is de looproute door ouders van de school zelf aangebracht met sjablonen en speciale wegenverf. De voetstapjes leiden de kinderen van de school naar de parkeerplaats. Er zijn in dit dorp twee basisscholen; geel voor de ene en blauw voor de andere looproute.
Omleiding
Het verkeer wordt omgeleid tijdens het spuiten van de looproute.
Route aanbrengen
Ouders van de basisschoolkinderen brengen de gele looproute aan.
Looproute
Looproute van het parkeerterrein naar de school.
Overleg met ouders
Samen met de school, gemeente en aanwonenden bespreken we oplossingen.
Ook problemen met foutparkerende ouders?
Dan is het handig om eerst een werkgroepje op te richten. Zo laat je zien dat het om een gemeenschappelijk belang gaat. Als werkgroep ga je in gesprek met de school. We komen jullie graag helpen met de totale aanpak waarbij fysieke kant (inrichting van de openbare ruimte en het schoolplein) en de gedragskant (ouders en kinderen) samen voor een structurele verbetering gaan zorgen.