Grrroen in Kronenburg

Kronenburg, een “bloemkoolwijk” in Arnhem zuid.

Luchtfoto van de wijk Kronenburg in Arnhem met locatieaanduidingKruising Grrroen voor 2 Kruising Grrroen voor Kronenburg (6)

 

 

 

 

Aanleiding:

De wijk Kronenburg in Arnhem is een erg stenige wijk die gebouwd is rond 1980-1990. Het is een typische ‘bloemkoolwijk’ met een singel als ontsluitingsweg waarbinnen een structuur van woonstraten zit. In deze wijk zit een groot winkelcentrum, diverse kantoren langs de singel en een kantorenpark. Omdat het vlakbij de Gelredome ligt wordt hier voor evenementen veel geparkeerd.

Stichting Grrroen in Kronenburg is al jaren actief bezig met diverse projecten om de wijk te vergroenen. Voor dit project is de kruising van het Schepen te Doorninckpad / Schepen te Boekkoppad gekozen. De hoeken worden gebruikt om winkelwagens en auto’s te parkeren en vuilnis achter te laten.
Er wonen veel mensen met een buitenlandse afkomst, er wonen weinig kinderen en de buurtbewoners hebben weinig onderling contact met elkaar. Het verloop is groot en er is weinig betrokkenheid met de openbare ruimte (geen eigenaarschaps gevoel). Hierdoor zou het goed zijn om deze hoek tot iets positiefs om te toveren waar de bewoners ook in praktische zin wat aan hebben.

Doel: Meer betrokkenheid met de leefomgeving, meer contact met buurtgenoten, wijk aantrekkelijker maken, minder verloop.

Over het algemeen ontmoeten immigranten elkaar graag in de openbare ruimte omdat in veel culturen het leven zich buiten afspeelt. In hun ogen leven Nederlanders een teruggetrokken bestaan in hun huizen. Immigranten en Nederlanders hebben gemeen dat ze graag groente en kruiden verbouwen en gebruiken voor het koken of het maken van thee. En daarom zijn we op deze plek gestart met een pluktuin.

Maquette bovenaanzicht Maquette overzicht Maquette vanaf moestuin

 

 

 

 

 

 

Ideeën:

* In de ene hoek is een traditionele moestuin neergezet, maar dan in bakken (verplaatsbaar). Hierin planten de bewoners diverse soorten groenten. Erboven een soort waslijn waarin een druif kan groeien.
* In de andere hoek hebben we een kruidenbak bedacht. Diverse soorten kruiden kunnen trapsgewijs in de bakken. Deze kruiden kunnen gebruikt worden om mee te koken, stoven, thee te zetten etc. Het is ook de bedoeling dat er met de bewoners samen gekookt en gebarbecued gaat worden. Workshops worden door een kok gegeven om op dreef te komen.
* Het Perzische tapijt is iets wat in de Nederlandse en in vele andere culturen wordt gebruikt in de inrichting. Het geeft een warm huiselijk gevoel, herkenning en kleur aan de plek. Deze kan d.m.v. een straatsticker worden aangebracht, omdat dat vrij kostbaar is kan ook een patroon met betonverf worden aangebracht door de bewoners. Er wordt nog gekeken naar de beste oplossing.
* De ogen/schilderijen zijn bedoeld om ongewenst gedrag te voorkomen. Het is gebleken dat mensen zich onbewust bespied voelen ook al zien ze dat het een afbeelding is. Bewoners zijn ook trots zijn als ze gevraagd worden om hun ogen te lenen voor een dergelijke foto als in het voorbeeld. Telkens als ze langslopen zal deze trots gevoeld worden waardoor ook een binding ontstaat met de omgeving en de pluktuin.
* De boombanken stimuleren ontmoetingen en om even lekker te gaan zitten genieten van je buurt.
* In de vierkante houten boombanken willen we rugleuningen van keukenstoelen bevestigen die de bewoners zelf aanleveren. Daardoor blijft het elke keer dat ze op deze plek zijn toch hún rugleuning waardoor een gevoel van eigenaarschap ontstaat.
* Omdat er bij beide tuintjes een regenwaterafvoer zit, is daar een regenton geplaatst. De bewoners kunnen dan met een gietertje of emmertje wat erbij hangt zelf de planten water geven als ze zien dat het nodig is. En zo’n regenton ziet er ook weer meteen gezellig uit!
* Om de bewoners en passanten te laten weten dat het een openbare pluktuin is voor iedereen, komt er een vrolijk en gezellig bordje bij te hangen. De tekst is positief opgesteld en stimuleert goed gedrag.

Uitwerking: De aanwonenden zijn geënquêteerd en een aantal enthousiaste bewoners hebben zich gemeld om mee te helpen met de aanleg en het onderhoud. De bakken zijn ter plaatse gemaakt door Bijsterveldt & Daamen die met hun sociale karakter perfect aansluiten bij dit project. Tijdens het maken van de openbare moestuin was er steeds een bewoner aanwezig om het gesprek met passanten aan te gaan en ze erbij te betrekken. De andere onderdelen van het project komen nog, blijf deze site volgen om  het eindresultaat wil zien!

Openbare moestuin

Ter plekke maken van de bakken

Openbare moestuin

Er staat nog een auto op de plek waar de bakken moeten komen, even op zoek naar de eigenaar die voortaan legaal moet gaan parkeren.

 

 

 

 

 

 

Openbare moestuin

De planten en fruitbomen zijn geplant!

Openbare moestuin

De regentonnen en gieters zijn geplaatst

Openbare moestuin

 

 

 

 

 

 

Juni 2015: En weer een stapje verder…

De kinderen uit de buurt vinden het erg leuk om de planten in de openbare moestuin water te geven. Ze zijn lekker druk met het gietertje en de regenton in de weer! Er is een druif geplant die om de waslijnpaal gaat groeien en dan via de waslijnen over de bakken heen gaat. Nog een paar jaar geduld en ze kunnen zelf wijn gaan maken… 😉

Oog op Arnhem Zuid Een krantenartikel over dit project; “Van rommelhoek tot pluktuin”.

Openbare moestuin

De planten beginnen goed te groeien in de moestuin

openbare moestuin

Plant mij, verzorg mij, pluk mij.

Grrroen in Kronenburg in uitvoering (6) Grrroen in Kronenburg in uitvoering (8)

 

 

 

 

Bord Plant mij, verzorg mij, pluk mij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van stenig kruispunt naar gezellig pleintje. De stalen wandbakken zijn inmiddels mooi verroest wat goed kleurt bij de planten. De banken zijn anders geworden dan op de maquette, deze zijn door de bewoners zelf bedacht.

 

 

Wandplantenbak met boomdecoratie

Wandplantenbak met boomdecoratie

Wandplantenbak metaal

Wandplantenbak metaal

Vrijwilligers poseren bij project

Vrijwilligers poseren bij project

Foto's Jeroen (19) Foto's Jeroen (3)Afbeelding1

Burendag buurt bbq.

Op burendag 26 september 2015 was er een heel gezellig buurt bbq feestje. Met verse kruiden uit de kruidentuin natuurlijk!

Van stenig kruispunt naar gezellig pleintje.

Perzisch tapijt voor de huiselijke sfeer en als verbinding tussen de verschillende culturen.

Perzisch tapijt (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burendag 2016 Kronenburg, Arnhem14379611_1205544162850356_1906676040081525116_o14380102_1205544802850292_7906617607238962487_o14424744_1205544312850341_5757770575271402306_o14434917_1205544402850332_8941472030157535092_o