Straatmeubilair als middel

Straatmeubilair als middel

Gedrag van gebruikers is grotendeels (80%) voorspelbaar, dus beïnvloedbaar, dus ook een middel!

Een leuk voorbeeld van hoe het menselijk gedrag de inrichting van de openbare ruimte bepaald zijn “Olifantenpaadjes”,de innerlijke drang naar de kortste weg. Ontwerpers kunnen van alles verzinnen, de gebruiker is nóg creatiever en eigenwijzer!

De belevingsadviseur neemt het menselijk gedrag als uitgangspunt bij haar ontwerpen en adviezen.
Straatmeubilair als een faciliteit:

Door afvalbakken te plaatsen zeg je eigenlijk: “Gooi je afval in de bak dan ruimen wij het verder op, je hoeft het niet mee naar huis te nemen.” Als eigenaar neem je dan ook de verantwoordelijkheid voor het beheer van de bakken. Als een afvalbak vol is vinden mensen dat ze het ernaast of erop mogen gooien “Hij zit toch vol?!” Als er geen bak staat zullen de meeste mensen het bij zich houden en thuis weggooien.

Een bank kan een onbedoeld bed zijn voor daklozen, door stoelen te plaatsen kan dit voorkomen worden zonder negatieve communicatie.

Een fietsenrek op een logische plek zorgt dat de fietser zijn fiets in het rek zet. Een fietser wil zijn fiets het liefste zo dicht mogelijk bij de ingang zetten. Als er duidelijk visueel gecommuniceerd wordt waar je mag parkeren dan zullen de meeste mensen dat ook doen. Een leuk filmpje hierover is Fietszwermen door Roosmarijn Vergouw

Fietsparkeervakken Delft

Fietsparkeervakken Delft

Fietsparkeren stadhuis Apeldoorn

Fietsers parkeren het liefst naast de ingang, ook als er geen fietsenrekken zijn.

Fietsparkeren stadhuis Apeldoorn

Zonder fietsenrekken kan dit het effect zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als decoratief ornament:
Straatmeubilair “kleed de ruimte aan” zoals meubilair dat doet bij een interieur. Door de vorm en materiaal gebruik zal dat een bepaalde sfeer oproepen bij de gebruiker en identiteit worden gegeven aan de ruimte.

 

Een communicatiemiddel:

 

Roept gevoelens op:
Een plek doet iets met je gevoel. Je voelt je er fijn of juist niet. Je herinnert je je eerste zoentje of dat je vroeger altijd hier speelde.

Kinderen klimmen in een boomEng steegje

 

 

 

 

 

De boom waar je vroeger altijd in klom         Niet zo’n zin in…