De openbare ruimte als een tuin van ons samen!

Hoe mooi zou dat zijn? Iedereen samen eigenaar van alle openbare ruimtes?! Dat is natuurlijk al zo maar het voelt meestal niet zo. Je kunt het meteen zien als mensen zich geen mede-eigenaar voelen van een plek. Afval op de grond, rondslingerende winkelwagentjes of kapot straatmeubilair. In je eigen tuin doe je dat toch ook niet?

Een stad is geen stad zonder haar bewoners. Straten en pleinen zijn er voor de gebruikers. Door gebruikers zich mede-eigenaar te laten voelen bij een plek die ook van hun is gaat deze plek betekenis krijgen. De inrichting bepaalt voor een groot deel het gedrag van mensen. Gedrag is grotendeels (80%) voorspelbaar, dus beïnvloedbaar, dus inzetbaar als een middel.

Een leuk voorbeeld van hoe gedrag de inrichting van de openbare ruimte bepaald zijn “Olifantenpaadjes”, de innerlijke drang naar de kortste weg. Ontwerpers kunnen van alles verzinnen, de gebruiker is nóg creatiever en eigenwijzer!

Openbaar Beleven maakt plekken voor mensen. Gewoon, omdat dat het beste werkt en daarom een duurzaam effect heeft.

Ogen bewaken de openbare ruimte

Door ogen voel je je onbewust toch bekeken ook al weet je bewust dat het een schildering is.

Fietsparkeervakken in de openbare ruimte vanDelft

Fietsparkeervakken Delft

De openbare ruimte als een faciliteit:

Een openbare ruimte is bedoeld om veel en goed gebruikt te worden. Mensen vinden het prettig als de inrichting duidelijk is zodat ze weten wat er van ze verwacht wordt. Bijvoorbeeld een fietsenrek op een logische plek zorgt dat de fietser zijn fiets in het rek zet. Als er geen fietsenrek is dan zet een fietser zijn fiets het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang neer. Dit gedrag is belangrijk als de plek voor een fietsparkeerplaats wordt bepaald. Als er maar duidelijk visueel gecommuniceerd wordt dan zullen de meeste mensen dat ook keurig doen. Een heel leuk filmpje hierover is Fietszwermen door Roosmarijn Vergouw

De openbare ruimte als identiteit van een plek:

Anonieme stenige plekken zijn geen “tuin van ons samen”. Straatmeubilair kleedt de ruimte aan zoals meubilair dat doet bij een interieur. De inrichting van de openbare ruimte is net zo goed sfeerbepalend en heeft een weerslag op de gebruikers; ligt er asfalt of kasseien, de hoeveelheid groen, is het een plek waar je wil verblijven of die je alleen maar wil passeren etcetera. Door de inrichting krijgt een plek identiteit en bepaalt mede de beleving en het gedrag van de gebruikers.

Openbaar Beleven verbindt mensen met een plek en met elkaar.

Vogelhuisjes in de openbare ruimte

De vogelhuisjes maken de plek nog gezelliger!