Openbare Boekenkast Elden / Arnhem

De openbare boekenkast

In Kopenhagen zag ik een openbare boekenkast in het park en heb toen op Facebook gevraagd of dit niet een goed idee zou zijn om in Elden, het Betuwse dorp in de Veluwse stad Arnhem, ook zo’n boekenkast neer te zetten. Daar werd zo enthousiast op gereageerd dat ik na mijn vakantie het initiatief heb genomen om dit, samen met bewoners, te realiseren.

Op Facebook gevraagd wie er een kast over heeft die hiervoor dienst kan doen. Anderen zijn op zoek gegaan en tipte mij een gratis kast op Marktplaats. Oké, maar dan moet deze nog opgehaald worden. Dus weer een oproep geplaatst op de lokale Facebookgroep. Ja hoor, nog dezelfde middag stond de kast bij mij in de tuin! Tja en dan nog verf en schilders, dus maar weer een oproepje geplaatst. De verf kwamen ze brengen en de schilders melden zich. Met een beetje mengen hebben we de Eldense kleur blauw weten te krijgen en hebben we de kast in de kleuren van de Eldense vlag geschilderd. Aan de achterzijde en beide zijkanten hebben we schoolbordverf gedaan zodat bewoners wensen kunnen opschrijven. De kast is best groot, via bewoners ontstond het idee om 1 lade voor puzzels te gebruiken en 1 lade voor spelletjes. Mijn man heeft een frame voor de dakpannen die wij over hadden gemaakt en zo hadden we een OPENBARE BOEKENKAST!

Daar wilden we wel een klein feestje van maken dus hebben we onze ‘dorpswethouder’ Martijn Leisink uitgenodigd om de kast officieel te komen openen. De een wilde de koffie en thee wel regelen, de ander heeft cakejes met de Eldense boom gebakken en ik een appeltaart. Toen ik wilde gaan bakken merkte ik dat ik de boter was vergeten te kopen…oeps! Gelukkig heb ik aardige buren dus bij de een en de andere buurvrouw heb ik genoeg boter weten te verzamelen voor de appeltaart; dus zelfs de taart is gecrowdfund!!!

Het was een gezellig feestje, de dochter van de wethouder heeft de eerste boeken in de kast geplaatst en inmiddels staat deze vol met boeken, spelletjes en puzzels! Ook hebben al heel wat mensen een boek meegenomen om thuis lekker te gaan lezen, geweldig toch?

Schilderen (2)

Bewoners helpen om de kast te schilderen.

Opening Openbare Boekenkast

Opening boekenkast (21)

Op burendag, 26 september 2015, is de Openbare Boekenkast officieel geopend door wethouder Martijn Leisink en zijn dochter.

 

 

 

 

Opening boekenkast (25)Opening boekenkast (35)Opening boekenkast (30)

De boekenkast is een succes!

De Openbare Boekenkast is een succes!

Een bericht met krijt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boekenkast is echt een succes en wordt meermalen per dag bezocht! Doordat er zoveel mensen boeken komen halen en brengen wisselt de inhoud continue en is het steeds een verrassing wat er in staat.

De kast blijkt alleen niet geschikt voor de weersomstandigheden dus na een aantal reparaties is besloten de kast te vervangen voor een duurzamere versie. Er is gekozen voor een oude abri die bij een voormalig voetbalveldje stond als dug-out. Deze wordt door bewoners helemaal opgeknapt en omgebouwd tot inloop-boekenkast. Geld wordt verzameld door “spaarpotten” bij de lokale middenstand en door donaties van geld maar ook van spullen en diensten die verkocht worden.

Wijkprijs Arnhem 2016

De eerste actie voor de nieuwe boekenkast was deelname aan de Wijkprijs Arnhem in oktober 2016 om geld te winnen. Helaas niet gewonnen…

Stormschade

Door de harde storm is de kast omgewaaid en het dak vernield…

 

 

 

Van oude abri naar nieuwe boekenkast

De oude abri wordt door bewoners gedemonteerd en helemaal opgeknapt om er een stevige, weerbestendige inloopboekenkast van te maken!

Demontage van de oude bushokjes/ dug-out

De oude bushokjes hebben jaren dienst gedaan als dug-out bij het voetbalveldje. Hier worden ze gedemonteerd om ze op te knappen.

Frame wordt helemaal opgeschuurd voor de nieuwe lak.

Dakreparatie

Het dak wordt gerepareerd en voorzien van een nieuwe laag glasvezelpolyester.