De openbare boekenkast die mensen verbindt

In Kopenhagen zag ik zo’n leuke openbare boekenkast in het park en heb toen op Facebook gevraagd of dit niet een goed idee zou zijn om in Elden ook te doen. Daar werd zo enthousiast op gereageerd dat ik na mijn vakantie het initiatief heb genomen om dit samen met bewoners gewoon te gaan doen.

Als eerste heb ik op Facebook gevraagd wie er een kast over heeft. Mensen zijn op zoek gegaan en tipten mij een gratis kast op Marktplaats. Oké, maar dan moet deze nog opgehaald worden. Dus weer een oproep geplaatst op de lokale Facebookgroep. Ja hoor, nog dezelfde middag stond de kast bij mij in de tuin! Tja en dan nog verf en schilders, dus maar weer een oproepje geplaatst. De verf werd gebracht en de schilders meldden zich. Met een beetje mengen hebben we de juiste kleur weten te krijgen en hebben we de kast in de kleuren van de Eldense vlag geschilderd. Aan de achterzijde en beide zijkanten hebben we schoolbordverf gedaan zodat bewoners berichten kunnen opschrijven. De kast is best groot, via bewoners ontstond het idee om 1 lade voor puzzels te gebruiken en 1 lade voor spelletjes. Toen nog een frame voor de dakpannen gemaakt en zo hadden we een OPENBARE BOEKENKAST!

Tja, nu hebben we een boekenkast maar waar moet ie dan komen te staan? Na heel wat gedimdam en heel veel beren op de weg mocht de boekenkast in de tuin van het dorpshuis. Dat is dan weer het voordeel van gewoon doen!

Artikel over de kracht van gewoon DOEN!

Opening Openbare Boekenkast

Daar wilden we wel een klein feestje van maken dus hebben we onze wethouder Martijn Leisink uitgenodigd om de kast officieel te komen openen. De een wilde de koffie en thee wel regelen, de ander heeft cakejes met de Eldense boom gebakken en ik een appeltaart. Toen ik wilde gaan bakken merkte ik dat ik vergeten was om boter te kopen…oeps! Gelukkig heb ik aardige buren dus bij de een en de andere buurvrouw heb ik genoeg boter weten te verzamelen voor de appeltaart; dus zelfs de taart is gecrowdfund!!!

Het was een gezellig feestje, de dochter van de wethouder heeft de eerste boeken in de kast geplaatst en inmiddels staat deze vol met boeken, spelletjes en puzzels! Al heel wat mensen hebben een boek meegenomen om thuis lekker te gaan lezen, geweldig toch?

Overvolle boekenkast
Boodschap met krijt op de kast

De boekenkast is een groot succes en wordt meermalen per dag bezocht! Doordat er zoveel mensen boeken komen halen en brengen wisselt de inhoud continue en is het altijd een verrassing wat er in staat. De mensen in Elden geven liever dan dat ze nemen, er gaan meer boeken in dan uit! Gelukkig zijn er dan ook weer mensen die regelmatig de boekenkast opruimen.

Op een dag was er een ruitje stuk werd op Facebook gemeld; vandalisme of een ongelukje? Tuurlijk, gewoon een fiets per ongeluk tegen aan gevallen, kan gebeuren. Gewoon even de glasscherven opruimen. Tot ik op een dag zag dat er een nieuw ruitje in zat! Een bewoner had op eigen initiatief het ruitje gerepareerd, hoe leuk is dat?!

Stormschade
Van oude abri naar nieuwe boekenkast
Wijkprijs Arnhem 2016

De kast was een kast voor binnen en daarom toch echt niet geschikt voor buiten. Na een aantal reparaties is besloten de kast te vervangen voor een duurzamere versie. Veel mensen maakten met plezier gebruik van de boekenkast en droegen deze dan ook een warm hart toe. Er moest dus wel een nieuwe komen nadat de eerste was omgevallen tijdens een storm. Mensen hebben toen op eigen initiatief de boeken opgeraapt en binnen te drogen gelegd!

Een oude abri die bij een voormalig voetbalveldje stond als dug-out bood de oplossing. Deze is door bewoners helemaal opgeknapt en omgebouwd tot inloop-boekenkast. Geld werd ingezameld door spaarpotten bij de lokale middenstand, enveloppen met geld maar ook door verkoop van spullen en diensten.

Demontage van de oude bushokjes/ dug-out

Mensen uit het dorp boden materialen en hulp aan, zonder hen was het nooit gelukt! Het was heel veel werk maar het hele dorp is nu dan ook trots op het resultaat!

En precies 2 jaar later heeft wethouder Martijn Leisink met zijn dochter de nieuwe, duurzame, boekenkast geopend. Dankzij alle hulp van bewoners zijn 2 oude abri’s samen 1 mooie openbare boekenkast geworden!

Het eindresultaat

En zo staat de openbare boekenkast er nu bij. Zelfs met verlichting met bewegingsmelder dus ook in het donker kun je nu rustig een boek uit komen zoeken.

Met gewoon een boekenkast neerzetten heb je nog niks werkend. Het gaat er om dat mensen zich eigenaar gaan voelen. De belevingsadviseur heeft dit project geïnitieerd en begeleid vanaf het begin tot aan de tweede opening. Nu is het een openbare boekenkast van iedereen! Een boekenkast die mensen verbindt!

 

Wil je ook een openbare boekenkast (af andere deelkast) bij jou in de buurt? Neem dan even contact op.

Tel: 06 45600419

Mail: petra@openbaarbeleven.nl