De openbare boekenkast die mensen verbindt

In Kopenhagen zag ik zo’n leuke openbare boekenkast in het park en heb toen op Facebook gevraagd of dit niet een goed idee zou zijn om in Elden ook te doen. Daar werd zo enthousiast op gereageerd dat ik na mijn vakantie het initiatief heb genomen om dit samen met bewoners te gaan doen.

Om te beginnen heb ik op Facebook gevraagd wie er een kast over heeft. Mensen zijn op zoek gegaan en tipte mij een gratis kast op Marktplaats. Oké, maar dan moet deze nog opgehaald worden. Dus weer een oproep geplaatst op de lokale Facebookgroep. Ja hoor, nog dezelfde middag stond de kast bij mij in de tuin! Tja en dan nog verf en schilders, dus weer een oproepje geplaatst. De verf werd gebracht en de schilders meldden zich. Met een beetje mengen hebben we de juiste kleur en hebben we de kast in de kleuren van de Eldense vlag geschilderd. Aan de achterzijde en beide zijkanten hebben we schoolbordverf gedaan om berichten op te kunnen schrijven. Via bewoners ontstond het idee om 1 lade voor puzzels te gebruiken en 1 lade voor spelletjes. Toen nog een frame voor de dakpannen gemaakt en zo hadden we een OPENBARE BOEKENKAST!

Tja, maar waar moet ie dan komen te staan? Na heel wat gedimdam mocht de boekenkast in de tuin van het dorpshuis. Dat is dan weer het voordeel van gewoon doen!

Artikel over de kracht van gewoon DOEN!

Schilderen van de boekenkast

Bewoners schilderen de boekenkast

De boekenkast met mededelingen

Er kunnen ook mededelingen op het bord worden geschreven.

Officiële opening van de boekenkast

Wethouder Martijn Leisink opent de Openbare Boekenkast.

Beschildering Openbare Boekenkast

Zo makkelijk is het, er zijn maar weinig regels.

Daar wilden we wel een klein feestje van maken! We hebben wethouder Martijn Leisink uitgenodigd om de kast officieel te komen openen. De een wilde de koffie en thee wel regelen, de ander heeft cakejes met de Eldense boom gebakken en ik een appeltaart. Toen ik wilde gaan bakken merkte ik dat ik vergeten was om boter te kopen…oeps! Gelukkig heb ik bij de een en de andere buurvrouw genoeg boter weten te verzamelen voor de appeltaart; dus zelfs de taart is gecrowdfund!!!

Het was een gezellig feestje, de dochter van de wethouder heeft de eerste boeken in de kast geplaatst en inmiddels staat deze vol met boeken, spelletjes en puzzels! Al heel wat mensen hebben een boek meegenomen om thuis lekker te gaan lezen, geweldig toch?

Boekenkast is net geopend

Er wordt meteen al veel gebruik gemaakt van de openbare boekenkast.

De boekenkast is een succes!

Er worden zelfs meer boeken gebracht dan gehaald.

Boodschap met krijt op de boekenkast

Met krijt kun je iets leuks opschrijven voor de volgende bezoekers.

De boekenkast is een groot succes en wordt meermalen per dag bezocht! Doordat er zoveel mensen boeken komen halen en brengen wisselt de inhoud continue en is het altijd een verrassing wat er in staat. De mensen in Elden geven liever dan dat ze nemen, er gaan meer boeken in dan uit! Gelukkig zijn er dan ook weer mensen die regelmatig de boekenkast opruimen.

Op een dag was er een ruitje stuk werd op Facebook gemeld; vandalisme of een ongelukje? Tuurlijk, gewoon een fiets per ongeluk tegen aan gevallen, kan gebeuren. Gewoon even de glasscherven opruimen. Tot ik op een dag zag dat er een nieuw ruitje in zat! Een bewoner had op eigen initiatief het ruitje gerepareerd, hoe leuk is dat?!

Stormschade aan de boekenkast

Door de harde storm is de kast omgewaaid en het dak vernield…

Van oude abri naar nieuwe boekenkast

Plannen om van een oude abri een nieuwe inloopboekenkast te maken.

De boekenkast gaat voor de Wijkprijs Arnhem 2016

De eerste actie voor de nieuwe boekenkast was deelname aan de Wijkprijs Arnhem in oktober 2016 om geld te winnen. Helaas niet gewonnen…

De kast was een gewone kast voor binnenshuis gebruik en daarom toch niet lang geschikt voor buiten. Na een aantal reparaties is besloten de kast te vervangen voor een duurzamere versie. Een Boekenkastteam werd gevormd. Veel mensen hadden al met plezier van de boekenkast gebruik gemaakt en droegen deze dan ook een warm hart toe. Er moest wel een nieuwe komen nadat de eerste was omgevallen tijdens een storm. De boeken werden op eigen initiatief opgeraapt en binnen te drogen gelegd.

Een oude abri (die bij een voormalig voetbalveldje stond als dug-out) bood de oplossing. Deze is door bewoners helemaal opgeknapt en omgebouwd tot inloop-boekenkast. De één hielp met geld, de ander met materiaal en weer een ander met handige handjes. Geld werd ingezameld door spaarpotten bij de lokale middenstand maar ook door verkoop van spullen en diensten.

Oude abri wordt boekenkast

De oude bushokjes hebben jaren dienst gedaan als dug-out bij het voetbalveldje. Hier worden ze gedemonteerd om ze op te knappen.

Dakreparatie vd boekenkast

Het dak wordt gerepareerd en krijgt een nieuwe laag glasvezelpolyester.

Het frame voor de boekenkast

Frame wordt helemaal opgeschuurd voor de nieuwe lak.

Bewoners boden materialen, hulp en geld aan, zonder hen was het nooit gelukt! Er staat nu een inloopversie van de Openbare Boekenkast die weer járen mee kan gaan. Er is gekozen voor onderhoudsvrije materialen en de abri is goed vastgezet op een betonblok dat ruim 1000 kg weegt. Deze waait niet meer om!

Het was heel veel werk maar het hele dorp is nu dan ook trots op het resultaat!

Opening van de 2e Openbare Boekenkast

Opening door wethouder Martijn Leisink 23-09-2017

Opening openbare boekenkast

De toneelvereniging maakte een feest van de opening.

En precies 2 jaar later heeft wethouder Martijn Leisink met zijn dochter de nieuwe, duurzame, boekenkast geopend. Dankzij alle hulp van bewoners zijn 2 oude abri’s samen 1 mooie openbare boekenkast geworden!

Openbare boekenkast

Daar staat ie dan!

Openbare boekenkast

Dankzij vele bewoners en ondernemers mogelijk gemaakt!

De openbare boekenkast in het donker

Ook in de wintermaanden als het al vroeg donker is, kan er een boek uitgezocht worden.

En zo staat de openbare boekenkast er nu bij. Door de verlichting met bewegingsmelder kan er ook in het donker rustig een boek uitgezocht worden. Mensen ontmoeten andere bewoners bij de kast, ze maken een praatje met anderen die ze nog niet eerder kenden. Tot nu toe is het zo dat er meer boeken worden neergezet dan dat er worden uitgehaald. Mensen voelen zich goed door boeken te geven en juist vaak wat hebberig door 1 of meerdere boeken mee te nemen. Gelukkig wordt er door verschillende mensen opgeruimd.

Door gewoon een boekenkast neer te zetten heb je nog niks werkend. Belangrijk is dat mensen zich eigenaar gaan voelen.

Openbaar Beleven heeft dit project geïnitieerd en begeleid vanaf het begin tot aan de tweede opening. Nu is het een openbare boekenkast van iedereen! Een boekenkast die mensen verbindt!

 

Wil je ook een openbare boekenkast (af andere deelkast) bij jou in de buurt? Neem dan even contact op.

Tel: 06 45600419

Mail: petra@openbaarbeleven.nl