Door één van mijn ideeën over het tijdelijk gebruik van een braakliggend terrein heb ik met de dorpsraad Elden te maken gekregen. Dit vond ik dit zo boeiend dat ik uiteindelijk zelf 4,5 jaar bestuurslid ben geweest. Ik hield me vooral bezig met ruimtelijke ordening en verkeer en heb meegewerkt aan het schrijven van de dorpsvisie. Eerder wist ik niet dat ik dit zó leuk vond om mee bezig te zijn! Ik merkte bij de dorpsraad dat het hele enthousiaste mensen zijn die erg betrokken zijn bij hun leefomgeving en de bewoners. Met al hun goede bedoelingen maken ze beslissingen voor het hele dorp. Na een paar jaar merkte ik dat ik daar moeite mee kreeg. Hoe kun je nou écht te weten komen wat bewoners willen? Is zo’n dorpsraad niet een soort gemeenteraad in het klein? Past een dorpsraad nog wel in deze tijd? En hoe zou dat anders kunnen?

Zo is het idee ontstaan om beslissingen door bewoners zelf te laten maken. Het concept “Bewoners als bestuurders” heeft meegedaan aan de Democratic Challenge  en er wordt erg enthousiast op gereageerd door politici en bewoners. Tijd om het te gaan toepassen! Loopt jouw gemeente of bewonersplatform aan tegen vraagstukken aan over het betrekken van bewoners? Neem dan gerust contact op om even te overleggen.

Onder dit tabblad zijn voorbeelden te zien van wat er tot nu toe met dit concept gedaan is. Zoals de Denktank Elden / Arnhem en het Mangs bu-j te bange festival te Raalte.

Portfolio

De straatluisteraar